Smak – zmysł, który na przestrzeni wieków był przez
człowieka udoskonalany, uwrażliwiany i urozmaicany. Niezbędny do życia, ale
także sprawiający przyjemność, bo dla wielu jedzenie jest jedną z najlepszych
rozrywek. Każda potrawa ma swój wyjątkowy i wyrazisty smak, jednakże dotąd
wyróżnialiśmy cztery główne kategorie takowego: słodki, słony, kwaśny oraz
gorzki. „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu” autorstwa Łukasza Modelskiego to
książka, która pokazuje, że istnieje jeszcze jedna kategoria. Czy jednak ludzie
są jej świadomi?
Łukasz Modelski, dziennikarz magazynu „Twój Styl” oraz prowadzący
literacko-kulinarną „Drogę przez mąkę” w radiowej Dwójce, zabiera czytelnika w
podróż pobudzającą zmysły. Pewny siebie czytelnik, który w swoim życiu jadł już
przecież niejedno, zaczyna uświadamiać sobie to, że jednak nie do końca
wszystko wie, a wręcz można by powiedzieć, że o jedzeniu wie naprawdę mało.
Autor książki prezentuje zbiór przeprowadzonych rozmów z ludźmi, którzy o smaku
są w stanie sporo powiedzieć. Aczkolwiek nie są to kształceni szefowie kuchni
kreujący potrawy tak dziwne i tak odbiegające od codziennych realiów, iż ciężko
byłoby się od nich uczyć. Tutaj wywiadów udzielają ci, którzy piąty smak
odkryli sami, uwrażliwiając swoje podniebienie i ucząc się wychwytywania tego,
co najlepsze. Pojawiają się więc rozmowy z takimi osobistościami jak na
przykład: Agnieszka Kręglicka, Patricia Atkinson, Daniele Mazet-Delpeuch czy
Charles MacLean. Takowych jest oczywiście o wiele więcej. I chociaż każda z
prezentowanych osób ma swoją receptę na pogłębianie i zaspokajanie zmysłu
smaku, łączy je właśnie pasja do jedzenia, niebanalnego, a zarazem tak
prostego.
Czytelnik trzymający w dłoniach „Piąty smak. Rozmowy przy
jedzeniu” wyrusza w niesamowitą podróż po różnych zakątkach świata. Spacerując
po Paryżu, Toskanii czy zakątkach Szwecji dociera aż do Ameryki. Poznaje
kuchnię, poznaje ludzi i odkrywa samego siebie, bo pod koniec tej wędrówki zadaje
sobie pytanie: „I co teraz? Warto byłoby coś zmienić”. Bo jedzenie, to nie
tylko pokarm. To styl życia i od jego jakości zależy to, jak będzie wyglądała
nasza codzienność. Z tą książką zakosztuje się pachnącej pizzy, różnorodnych
dań wegańskich czy wina, uświadamiając sobie przy tym jak majestatyczny i
wyjątkowy jest tenże trunek. I człowiek ma ochotę porzucić fast foody czy też
jedzenie przeładowane chemią, bo piąty smak, to smak prawdziwego jedzenia,
tego, które pochodzi wprost z łona natury.
Książka autorstwa Łukasza Modelskiego to nie jest zbiór
przepisów czy też porad kulinarnych. To rozmowy o życiu, o celach i osiągnięciach,
w których w jakimś mniejszym lub większym stopniu rolę odgrywa zmysł smaku. Czytelnik
ma okazję poznać wielu wspaniałych ludzi, którzy uchylili rąbka tajemnicy
swojej codzienności. Sympatyczni, odważni i otwarci są przykładem, za którym aż
chce się podążać. Przewija się tutaj niejednokrotnie pojęcie slow food. Pojawia
także powrót do natury, do jedzenia pochodzącego ze znajomych źródeł –
kupowanego od rolnika bądź hodowanego samodzielnie. To w pewnym sensie powrót
do przeszłości, cofnięcie się wstecz, bo przecież kiedyś nie było wielkich supermarketów
i nie było też konserwantów, a wszyscy jedli po prostu zdrowo.
Ta niezwykła, kulinarna podróż objazdowa, podczas której
czytelnik porusza się po całej kuli ziemskiej, będzie dla niejednej osoby o
wiele większą lekcją, aniżeli dotychczasowe życie. Bo największa wiedza to nie
ta, która zostaje nam podyktowana, ale ta, która wskazuje nam drogę dzięki
której człowiek może odkrywać wszystko sam, doświadczać i zapamiętywać. Bo
poznać smak, nauczyć się go i rozwijać to nie znaczy uczęszczać do kulinarnej
szkoły. Takowy poznaje się najlepiej wtedy, kiedy ma się chęci, odwagę, a nowe
wyzwania nie stanowią żadnej przeszkody. I wbrew wszystkim przekonaniom, nie
zawsze najlepiej smakuje w renomowanej, wielogwiazdkowej restauracji. Czasami
przyuliczny bar może dostarczyć naszym zmysłom o wiele więcej wrażeń, bo liczy się
nie samo dane, ale cała aura go otaczająca.
Książkę polecam obowiązkowo osobom, które kochają
gotowanie. Znajdziecie tutaj wiele ciekawych spostrzeżeń, a natkniecie się także
na wyjątkowe i niesamowite dania. Aczkolwiek także i ci, którzy w kuchni nie
czują się zbyt pewnie znajdą w owych rozmowach coś dla siebie, bo ta książka to
nie pozycja dla kucharzy. To coś dla tych, którzy cenią sobie smak. Ja dzięki
niej zrozumiałam, że na ów zmysł ma wpływ naprawdę wiele czynników. A sam smak
to nie tylko podniebienne doznanie, ale także wspomnienie i przyjemność , która
wpływa na sposób myślenia.
„Warto patrzeć na jedzenie jako na całość – wspólnota stołu,
hojność, dzielenie się, wspomaganie, wspólna radość. Człowiek nie jest
stworzony do jedzenia w samotności”.
„Co innego mieć złamane serce, a co innego wyrzec się
ulubionego dania. Żaden mężczyzna nie jest wart odmawiania sobie najlepszej
potrawy na świecie”.
Moja ocena – 4,5 / 5
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 20
listopada 2014
ISBN: 9788308054253
Za książkę bardzo serdecznie dziękuję Wydawnictwu Literackiemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz