wtorek, 28 marca 2017

"Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Wielkanoc" - Barbara Czykowska-Kłoś. Nutka inspiracji i KONKURS.


Święta Wielkanocne, może nie tak magiczne jak te grudniowe, także mają w sobie moc jednoczenia ludzi, zwłaszcza przy jednym stole. Jaja, mazurki, serniki… Choć trudno byłoby wymienić nam tyle tradycyjnych potraw związanych z tym niezwykłym czasem, ile przygotowujemy na wigilijną kolację, szukając inspiracji pośród rzetelnie opracowanych źródeł można natrafić na prawdziwe rarytasy. Pospieszyła z pomocą na Boże Narodzenie, spieszy i teraz. Barbara Czaykowska-Kłoś podsuwa nam pod nos kulinarny przewodnik w sam raz na zbliżającą się Wielkanoc. Co znajdziecie w środku tej książeczki? Zerknijcie.

NA SŁODKO I NA SŁONO
Jaja faszerowane, żur, roladki z kurzych piersi, ale także marcepan czy mazurek bezowy. Od słonych, aż po słodkie smaki, autorka serwuje całą paletę przepisów, które zadowolą zarówno tych chylących się w stronę tradycji, ale także fanów kulinarnych eksperymentów. Dania złożone z łatwo dostępnych składników, te treściwe, ale i te służące jako dodatki. „Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Wielkanoc” to praktyczne oraz bez dwóch zdań inspirujące wydanie – dla Ciebie i dla mnie, a co istotne – na każdą kieszeń.

CZARNO NA BIAŁYM, CHOĆ KOLOROWO
Nie pierwszy raz mam okazję przekonać się co do tego, że Barbara Czaykowska-Kłoś potrafi poinstruować nawet najsłabszego, kuchennego laika. Jasne wskazówki, dbałość o szczegóły przekazu, cenne uwagi oraz przestrogi. Tutaj nie ma miejsca na niedopowiedzenia czy domysły. Lecz choć wszystko jest napisane czarno na białym, książeczka nie szczędzi barw i wpadających w oko zdjęć. Apetycznie wyglądające potrawy pobudzają kubki smakowe. Aż nie chce się czekać do świąt i zacząć działać teraz.
 
Kulinarny przewodnik Barbary Czaykowskiej-Kłoś został podzielony na 6 głównych rozdziałów:
- Dania z jaj,
- Bułki i kulebiaki,
- Mięsa na wielkanocnym stole,
- Wielkanocne słodkości,
- Serniki i pascha,
- Wiosna.
W ramach wstępu zaś autorka postanowiła podzielić się z czytelnikiem zabawnym, własnym wspomnieniem z czasów dzieciństwa. Jak poświęciła potrawy z koszyczka, kiedy spóźniła się do kościoła? Ja już wiem, a Was zachęcam do tego, byście odpowiedź na to pytanie sprawdzili sobie sami.

Nie masz pomysłu na wielkanocne potrawy? Szukasz inspiracji czy klarownych przepisów wyjętych rodem ze starego zeszytu babci? „Historie świąteczne. Kulinarny przewodnik na Wielkanoc” to książeczka bezcenna, a zarazem wydanie na każdą kieszeń. Polecam. Ja z pewnością z niej skorzystam. 


wydawnictwo: Bernardinum
ilość stron: 86
rok wydania: 2017

UWAGA – KONKURS!!!

Spośród wszystkich osób, które w komentarzu (obok paru słów na temat tego wydania) pozostawią swojego maila, wylosuję jednego szczęśliwca i prześlę mu ten wielkanocny, kulinarny przewodnik. 

7 komentarzy:

  1. Ja święta wielkanocne lubię równie bardzo jak te bożonarodzeniowe, głównie dlatego że są na wiosnę, a ja uwielbiam tą porę roku. Wielkanoc również ma swoje tradycyjne dania np. żurek, jaja, mazurek, które wręcz ubóstwiam. :D
    Rozdziały z książki bardzo przypadają mi do gustu, bo są tam zarówno słodkości jak i dania. Z pewnością stanowiłyby dla mnie inspirację w wielkanocnej kuchni :D Bardzo fajny pomysł na książkę :D
    Chciałabym otrzymać taki egzemplarz :):)
    kamolx@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno bym skorzystała z takich pysznych przepisów :)
    subiektywnie.o.ksiazkach@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja książkę 'Historie kuchenne' przeczytałam już dwukrotnie. Smakowitości, a autorka gotuje jak moja mama, zawsze chce karmić gości....
    renax79@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyprobowałabym dania ze wszystkich sześciu działów, na pierwszy ogień poszlyby słodkości;)
    kopecdorota775@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie bym się inspirowała tymi smakowitościami, zwłaszcza sernikami. :)
    Bookendorfina

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto do niej zajrzeć, by się zainspirować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie zapoznam się z tą publikacją:)
    jeke5@wp.pl

    OdpowiedzUsuń